Munspel                           

Här ser du ett riktigt bra munspel - Suzuki Manji.

Munspel: Munspel direkt ur "asken" kan låta väldigt olika. En del är faktiskt riktigt skapliga, men de flesta behöver justeras (moduleras, "customiseras") för att låta bra.

Jag plockar isär munspelet bit för bit. Om det är ett träspel, slipar jag "kammen" helt slät så att den blir lufttät, specialbehandlar (förseglar) träet så att det inte sväller av din saliv. Är det ett plastspel eller aluminium, så finns det andra knep som jag tar till...

Jag ser till att justera gapet mellan reedsen och reedplåten, så att responsen blir bättre. I kombination med behandlingen av kammen innebär det att munspelet läcker mindre "tjuvluft". Du får starkare toner, snabbare respons, och behöver inte blåsa alls lika hårt. Jag rundar av de vassa kanterna på reedplåten, så att det blir skönare att spela.

Slutligen, öppnar jag upp skyddsplåtarna i bak. Man får ett starkare ljud då.

När jag monterar ihop munspelet, ser jag till att tvätta det ordentligt efter konstens alla regler, det är viktigt med hygienen!

Se´n skruvar jag ihop munspelet, även om det har suttit nitar tidigare.

Voila, så har du ett HELT nytt instrument. Kostnaden du lägger på detta har du igen genom att hållbarheten blir betydligt längre än normalt. Dvs. du behöver inte hålla på och köpa nya munspel hela tiden.

Naturligtvis handlar allt till syvende och sist om personligt tycke och smak. Jag utgår ifrån dina önskemål.

Melja eller ring, så berättar jag mer.